RUTA DOMINGUERA

Publicado: 26 febrero, 2014 en Sin categoría

RUTA: Enguera.

DATA: 23 de Febrer de 2014

 

*DISTÀNCIA: 50 KM

 

*PARTICIPANTS:

– Gustavo, “el pare de família”, el nou president, antic “Aires de grandeza”

-Agustí, “el mamut que barrita”

-Rafa Gil, “el potro”, l’enemic de les pedres.

 

*RUTA:

Estos tres travessers no havíem pogut eixir el dissabte per compromisos diversos: posar paquets i donar biberons, congressos o conduir el camió. Així que, vam quedar diumenge per anar agarrant la forma perduda en les últimes setmanes de faena, oposicions o embaraç…

Vam començar a les 9 del matí. Molt millor. Ja era de dia i no feia tan de fred. Agustí replegà a Rafa en caputxins i els dos junts, per la gaveta i el port, arribarem fins el plà de Canals on vam replegar a Gustav, que duia la seua Orbea, com si fora nova…

Des d’allí, i per uns camins que només el gps de Gusta sap on estan, vam aparéixer cap a L’Alcudia. Un camí molt xulo, en mig de tarongers i un poc de serra, i sense cap cotxe. Després vam tindre 1 km de senda plena de pedra, que a Rafa li van paréixer 25… i vam arribar baix el castell de Montesa. Des d’allí per pista forestal, vam empalmar en l’altra pista que ve del castell i xino-xano cadascú al seu ritme fins l’alt.

Després Enguera, passant abans pel castell.

IMG-20140226-WA0004

El castell d’Enguera, està prop del nucli urbà del municipi del mateix nom, a la comarca de La Canal de Navarrés, de la província de València i està declarat bé d’interès cultural des del 27 d’agost 2001.

Història

El castell pot considerar-se d’origen musulmà, possiblement construït entre els segles XI i XII. És en esta època quan es configura l’actual població i les nombroses alqueries que d’ella depenen. A més en este moment Énguera va aconseguir certa rellevància, concretament durant un curt període del segle XII en el qual va ser capital comarcal d’un regne taifal que abastava fins a Dénia, donant-li gran importància en esta zona estratègica.

Després de la Reconquesta les tropes castellanes al comandament de Pedro Núñez de Guzmán van prendre el castell, duent a terme una reforma per al seu aprofitament. La seua situació fronterera, va tindre sempre una gran importància estratègica, per que es va mantindre en ús fins la seua demolició en 1365, ordenada per Pere IV d’Aragó, per evitar que pogués ser utilitzat per les tropes castellanes durant les Guerres de la Unió. Més tard, un terratrèmol a 1748 va fer que el seu estat quedara en ruïnes, tal com ha arribat a l’actualitat.

Descripció

S’aprecien diferents trams de muralles que delimiten un doble recinte. L’inferior, de planta poligonal irregular, conserva nombroses restes islàmics i forma un antemur als peus del castell principal. La major part del recinte inferior s’adapta al terreny, i encara es poden veure unes torres de planta rectangular, que es troben prou danyades, així com alguna defensa inferior prèvia, encara més danyada. El recinte principal és rectangular i se situa al cim de la muntanya, presentant restes de murs i torres angulars, que semblen de l’època cristiana, manufacturats en calç i cant, destacant al sud una torre avançada amb sageteres. En aquesta zona hi ha un bastió amb dos torres.

Al castell, en les restes d’una catapulta, ens vam fer les fotos.

IMG-20140226-WA0005

Des d’ahí fins a Enguera, tot baixada. En Enguera refresc, per mantindre la línia, i per carretera, fins l’Alcudia, Canals, on es va quedar Gustavo, i la resta el port, poc a poc, i Olleria.

Acoplant-se als horaris. Gran ruta i gran companyia.

Amunt travessers

 

Rafa Potro.

 

comentarios
  1. Xavi dice:

    Be Potrus be, bona ruta!! I la cronica com sempre culturitzant al personal.

    Amunt travessers!!

  2. hanfry dice:

    Bona ruta amics, vam descubrir un tramo.nou desde canals per camins al poligono de alcudia, amunt ixos domingueros

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s